3:24 pm - piątek Kwiecień 24, 2476

Kawa walczy z cukrzycą

Silne uzależnienie fizyczne od kawy raczej nie występuje, ale psychicznie – w lekkim stopniu uzależnionych jest wiele osób. Czy to źle? Niekoniecznie, gdy jednocześnie należymy do grupy zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy medycznej, kawa przyczynia się do zmniejszenia tego ryzyka.

Cukrzyca jest związana z aktywnością hormonów płciowych, a kawa sprzyja ich neutralizacji. Naukowcy zauważyli, że osoby pijące duże ilości kawy chorują na cukrzycę wyraźnie rzadziej. W tym sensie kawa może częściowo zrekompensować brak ruchu oraz niewłaściwą – czyli przesłodzoną i zbyt tłustą dietę.

Oczywiście całkowita rezygnacja z aktywności fizycznej i zdrowych nawyków żywieniowych na rzecz kawy to nie najlepszy pomysł. Jeśli lubisz kawę, to po prostu nie musisz się przejmować, że zwiększa ono ryzyko rozwoju cukrzycy. Ba, możesz nawet pić kawę częściej.

Do tego warto jednak dołożyć nieco sportowego wysiłku oraz dobry plan żywieniowy. Szczególnie duże znaczenie ma tu regularność spożywania posiłków oraz ich odpowiednia wielkość. Pamiętaj o porządnym śniadaniu (może być z filiżanką kawy) i o tym, by jeść obiad w porze obiadowej, a nie wieczorem.

Natomiast co do ćwiczeń, to mogą one pomóc już wtedy, gdy zmusisz się do wysiłku jedynie przez 20 minut, trzy razy w tygodniu. To niewiele, nawet dla osoby, która nie lubi wszelkich przejawów sportu. Zresztą zacząć możesz nawet od długiego spaceru szybkim krokiem.

Gdy zaczniesz czuć się lepiej, na pewno sam rozwiniesz swój plan treningowy.

W kategorii: Cukrzyca, Warzywa

Komentowanie jest zamknięte.