6:04 pm - niedziela Wrzesień 23, 2018

Produkty dla diabetyków

Cukrzyca z pewnością nie jest rzadko spotykaną choroba, która dotyka tylko nielicznych. Wręcz przeciwnie, to problem epidemiologiczny. Oczywiście WHO nie uznało tego zespołu chorób za epidemię, ale nieoficjalnie nazywa się cukrzycę właśnie w ten sposób – ze względu na skalę zjawiska. Choruje coraz więcej ludzi, a fakt ten nie mógł pozostać obojętny dla producentów żywności. Cukrzyca jest w oczywisty sposób powiązana z przyjmowanymi pokarmami.

Myliłby się jednak ten, kto uważa, że chodzi tu jedynie o cukier. Niewłaściwy metabolizm cukru to oczywiście przejaw cukrzycy, ale przyczyny choroby to także zbyt wysoki cholesterol czy otyłość. To właśnie z tego powodu wiele osób decyduje się na sięganie po produkty typu light czy nawet przeznaczone właśnie dla diabetyków. Niestety i w jednym, i w drugim przypadku łatwo trafić na żywność, która wcale nie pomoże nam w walce z chorobą. Często stosowanym rozwiązaniem jest np.

zastępowanie glukozy fruktozą. Tymczasem efektem takiego podejścia jest zwiększone wydzielanie glukozy w wątrobie. Zamiast tego specjaliści polecają zwykły słodzik, który zgodnie z najnowszymi badaniami nie ma negatywnego wpływu na zdrowie diabetyków. Z kolei produkty oznaczone jako „light” czy też opisane jako „dla diabetyków” nie zawierają cukru, ale mogą dostarczać dużej ilości tłuszczów. W dodatku, podobnie jak z produktami „eko”, niektórzy producenci stawiają jedynie na… nowe opakowanie.

Sam skład produktu natomiast nie ma wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem, pomimo obiecujących etykiet.

W kategorii: Cukrzyca, Styl życia diabetyka

Komentowanie jest zamknięte.