3:42 pm - piątek Listopad 18, 5368

Słodziki nie szkodzą

Cukrzyca, cukier i słodzik – to wszystko wydają się być pojęcia powiązane. Tymczasem jeden z tych elementów nie przystaje do pozostałych. Jest nim słodzik. W sieci, jak i innych mediach można usłyszeć informację na temat szkodliwości niskokalorycznych substancji słodzących.

Tymczasem nie są to doniesienia potwierdzone rzetelnymi badaniami. Odpowiednie oświadczenia w tej sprawie ogłosiło nawet Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Nie do końca wiadomo co jest przyczyną złej sławy słodzików. Bardzo możliwe, że powodem krytyki były testy prowadzone na zwierzętach, gdzie substancje słodzące faktycznie okazały się mieć szkodliwy wpływ.

Zovirax 200 mg to kolejna odsłona leku o niewyobrażalnej sile działania rutinoscorbin

Warto jednak dodać, że podobne badania były prowadzone na ludziach i tutaj nie zauważono negatywnego wpływu, co powinno na dobre rozwiać wszelkie wątpliwości. Jeśli więc zastanawiasz się, czy słodzik powinien stać się częścią Twojej zdrowszej diety, odpowiedź jest twierdząca. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne uważa wręcz, że słodzik może mieć pozytywny wpływ na leczenie zarówno cukrzycy, jak i otyłości. Te dwie choroby są zresztą ze sobą ściśle powiązane.

Zaletą słodzików jest ich niska kaloryczność. Nadają one produktom i potrawom słodki smak, a jednocześnie nie mają dużej wartości energetycznej. Słodziki mają też intensywny smak, a co za tym idzie wystarczy ich niewielka ilość, by osiągnąć smak podobny jak przy użyciu dużej dawki cukru. To również dobra wiadomość dla osób, które pomimo problemów diabetologicznych nie chcą rezygnować ze słodkich produktów.

W kategorii: Cukrzyca, Czym jest cukrzyca

Komentowanie jest zamknięte.