6:35 pm - niedziela Wrzesień 23, 2018

Warzywa przeciw cukrzycy

Zdrowe odżywianie jest modne i to trend godny polecenia każdemu. Niestety nie zawsze to, co wydaje nam się zdrowe faktycznie takie jest. Tym trudniej ocenić produkty pod kątem zapobiegania cukrzycy.

Nie działa tu prosta zasada – by uniknąć cukrzycy jedz mniej cukru. Dobra wiadomość jest natomiast taka, że istnieją dowody na wpływ niektórych warzyw na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę. Do tych produktów, które warto spożywać należą wszystkie zielone warzywa liściaste.

Są to takie wytwory matki natury jak kapusta oraz szpinak. Do tego grona warto doliczyć również kalafior oraz brokuły. Nie lubiłeś ich do tej pory lub po prostu nie jadałeś? W takim razie koniecznie zmień dietę, jeśli jesteś w grupie podwyższonego ryzyka.

szeroki asortyment produktów poszerza Aquafresh Max-Active zostawiając konkurencję w tyle

A kto zalicza się do tej grupy? Przede wszystkim osoby otyłe oraz uprawiające mało sportów. W ten sposób wracamy do kwestii zdrowego żywienia jako takiego. Warzywa kapustne bezpośrednio zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, ale ogólne dbanie o to, by na talerzu zawsze leżały produkty zdrowe to też pomocny nawyk.

Wszystko co zmierza do tego, by zachować odpowiednią masę ciała, dobrą wydolność układu krążenia oraz mniejszy poziom cholesterolu sprzyja także zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę. Co ciekawe, naukowcy nie są na razie pewni, dlaczego niektóre warzywa lepiej od innych obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy. Niemniej jednak samo zmniejszenie ryzyka to obserwowalny efekt, który został potwierdzony statystycznymi badaniami.

W kategorii: Cukrzyca, Warzywa

Komentowanie jest zamknięte.